Kalėdiniai patiekalai
2023-11-27
Kalėdos yra ne tik dovanų ir sveikinimų metas, bet ir ypatingas laikas, kai susirenka visa šeima ir artimiausi žmonės prie bendro stalo bei mėgaujasi kompanija ir skaniu maistu. Kalėdinis stalas dažniausiai būna nukrautas įvairiausiais gardžiais patiekalais. Kalėdų patiekalai ant daugelio stalo vis dar išlikę tradiciniai. Lietuviams įprasta gaminti įvairius užkandžius, būtinas karštas patiekalas bei desertai. Tačiau, šiame nuolat skubančiame pasaulyje, kai visi pervargę nuo darbų ir nori pailsėti, o ne darbuotis prie viryklės, vis daugiau žmonių renkasi šventinę vakarienę restorane.
Šiame straipsnyje aptarsime, kokie kalėdiniai patiekalai yra populiariausi. Taip pat papasakosime kur galima gardžiai papietauti ar pavakarieniauti per Kalėdas, jei nuspręstumėte šventiniais patiekalais pasimėgauti restorane.
Populiariausi Kalėdiniai patiekalai
Lietuvoje kai kurie populiariausi Kalėdiniai patiekalai yra išlikę nuo senų laikų. Žinoma, vis dar įprasta, kad stalas būtų nukrautas įvairiais patiekalais. Vieni nori neapsikrauti ir renkasi paprastesnius patiekalus, na o kiti kasmet stengiasi nustebinti savo išradingumu. Vis tik tam tikrų patiekalų galima rasti ant kiekvieno stalo.
-
Kalėdinis stalas turbūt neįsivaizduojamas be paukštienos patiekalų - višta, žąsis, antis, kalakutas. Paukštiena galima paruošti įvairiai, tačiau dažniausiai ji gardinama įvairiais marinatais ir kepama orkaitėje.
-
Žinoma, kokios kalėdos be gardžiausių mišrainių - baltos, krabų, vištienos mišrainės ir daugelio kitų. Kasmet daugelis stengiasi atrasti ką nors naujo ir eksperimentuoja su naujais skoniais. Tačiau balta mišrainė privaloma ant kiekvieno Kalėdų stalo.
-
Šalti užkandžiai. Dažniausiai Kalėdinis stalas būna nukrautas įvairiausiais šaltais užkandžiais - vyniotiniai, paštetas, šaltiena, kepta žuvis, įvairūs patiekalai su silke, sūris. Tai populiariausi Kalėdų užkandžiai, kuriuos galima rasti ant kiekvieno šventinio stalo.
-
Na ir, žinoma, per Kalėdas būtina pasimėgauti gardžiausiais desertais. Ant lietuvių šventinio stalo kasmet vis labiau populiarėja tokie desertai kaip brandintas kalėdinis pyragas, itališkasis panettone, imbieriniai sausainiai, meduoliai. Tačiau neretai stalą puošia ir šeimininkės keptas tortas.
Taigi, tai populiariausi patiekalai, kurie per Kalėdas būna ant daugelio šventinio stalo. Žinoma, bene kiekviena šeimininkė kasmet stengiasi nustebinti svečius naujais įmantresniais patiekalais. Tačiau šiais laikais tampa sudėtinga suruošti tiek daug patiekalų, o tai, taip pat reikalauja nemažai laiko. Beje vis dažniau kavinės ir restoranai siūlo šventines vakarienes jaukioje aplinkoje, kurių dėka galima paragauti gardžiausių patiekalų, sutaupyti daug laiko ir pinigų. Toliau pateiksime keletą idėjų, kur galima pavakarieniauti su artimaisiais per Kalėdas.
Šventinė vakarienė restorane
-
Ypatingų skonių vakaras restorane „Pineta“. Palangos sanatorijos „Gradiali“ pirmame aukšte įsikūręs restoranas „Pineta“. Šis restoranas puikiai tiks, norintiems praleisti jaukų šventinį vakarą ir skaniai pavalgyti. Profesionalus aptarnavimas, modernus interjeras ir šalia įrengta terasa su vaizdu į pušyną idealiai tiks kalėdinei vakarienei. Užburiančio skonio patiekalai čia gaminami pagal europietiškos virtuvės tradicijas ir sezonus. Vakarienės metu Jums bus patiekti įvairūs užkandžiai, fazano krūtinėlė su kukurūzų kremu ir kadagio uogomis, raudono sauso vyno taurė bei vakaro desertas.
-
Degustacinė vakarienė „Botanist“. Vilniaus senamiesčio paveldo apsuptyje įsikūręs spalvingasis restoranas „Botanist“ siūlo Viduržemio jūros ir Lotynų Amerikos virtuvių patiekalus. Čia skanų maistą ir gėrimus vainikuoja jauki, nuoširdiems pokalbiams ir naujiems potyriams įkvepianti aplinka. Vakarienės metu Jūsų lauks išskirtiniai užkandžiai, karštasis patiekalas - jūrų velnias arba antiena bei desertas. Po vakarienės galėsite pasivaikščioti kalėdiniame Vilniaus senamiestyje bei pasigrožėti šventiniu miestu.
-
Vakarienė restorane „Vila Komoda“. „Vila Komoda“ – restauruotas istorinių namų viešbutis-restoranas, įsikūręs kurortinio Palangos miestelio širdyje, Meilės alėjoje. Tai puiki proga ne tik aplankyti per šventes pajūrį, bet ir pasimėgauti skania vakariene, kurios metu restorano šefas pasiūlys tris išskirtinius patiekalus.
-
Karališka degustacinė vakarienė restorane „Imperial“. Jei norisi iškilmingos ir prabangios šventinės vakarienės rinkitės restoraną „Imperial“. Tai „gourmet“ klasės restoranas. Restorano interjeras subtiliai prabangus, aptarnavimas nepriekaištingas, o patiekalus ruošia tik aukščiausios klasės virtuvės meistrai. Čia Jūsų lauks baltomis pirštinėmis pasipuošę padavėjai, krištolo, sidabro ir mados namų „Versace“ porceliano indai bei išskirtinio skonio patiekalai. Vakarienės metu galėsite pasirinkti net 7 patiekalus iš specialaus meniu. Patiekalai išties išskirtiniai - elnienos tar-tar, grilyje kepta austrė, baltųjų smidrų sriuba, jūros šukutės, ėriuko rump kepsnys, desertai.
-
Išskirtinė vakarienė su kabaretu restorane „Babble“. Vilniaus restoranas „Babble“ – tai europietiškos virtuvės restoranas ir modernus kokteilių baras viename. Vos pravėrus restorano duris Jus pasitinks minimalistinis „instagraminis“ interjeras, kviečiantis prisėsti ir ragauti. Čia propaguojama ilgo vakaro idėja, tad atvykusieji raginami neskubėti, maistu mėgautis ramiai, pajaučiant kiekvieną poskonį. Maždaug 2 valandų trukmės degustacinės vakarienės metu gardžiuositės net 4 skirtingais patiekalais. Po degustacijos persikelsite į magiškų įspūdžių kupiną naktį. Kabareto klubas „Nijinsky III“ kiekvieną pakeri savo prabanga ir ekstravagancija. Čia galėsite net 4 valandas mėgausis užburiančia burleskos požemių atmosfera ir išskirtiniais pasirodymais.
Taigi, išskirtines Kalėdas galima susikurti ne tik jaukiuose namuose, bet ir išėjus šventiškai pavakarieniauti. Kiekviename mieste galite atrasti mielą ir Kalėdoms pasipuošusį restoraną, siūlantį specialų meniu.